Welkom! » Bezienswaardigheden

De Sint Jan's kathedraal 

Om 'onze ouwe Sint Jan'  kan niemand heen. Trots prijkt hij boven de binnenstad uit.  De Kathedrale Basiliek van Sint-Jan Evangelist is gebouwd in de Brabantse gotiek en wordt in het algemeen gezien als één van de mooiste gebouwen ter wereld in deze stijl.  Het blijft bijzonder om even door het groteske interieur te lopen en te genieten van alle pracht en praal. Het 'Alziend Oog' kijkt je indringend aan in het middenschip waar vroeger de tweede toren op prijkte.  Helaas is deze toren niet behouden gebleven door een brand. Het is de moeite waard om de overgebleven toren te beklimmen met een gids en vanaf de top te genieten van het fenomenale uitzicht op de binnenstad.  

Adres: Torenstraat 16 | 5211 KK Den Bosch  
Openingstijden: 08:00 - 17:00 uur (dagelijks) / T 073 613 03 14


Het Museumkwartier: Noordbrabants Museum & Design Museum

Het uitgebreide en gerenoveerde Noordbrabants Museum vormt samen met het nieuwe Design Museum ’s-Hertogenbosch het Bossche Museumkwartier, een van de grootste culturele attracties van Nederland. 

Tijdens het Jeroen Bosch jaar in 2026 waren er in het Noordbrabants museum een aantal originele werken van kunstschilder Jheronimus Bosch te zien. Deze waren samengevoegd in een unieke tentoonstelling  ter ere van het 500ste sterfjaar van deze wereldberoemde meester. Van  over de hele wereld waren er kunstwerken naar Den Bosch verscheept (o.a. New York en Madrid).  
Adres: Verwersstraat 41 | 5211 HT Den Bosch |T 073 687 78 77  
Openingstijden: 11:00 - 17:00 uur (maandag gesloten) 


Jheronimus Bosch Art Center

Wie kent Jeroen Bosch nou niet? Het Jheronimus Bosch Art Center is gesitueerd in de oude Sint Jacobskerk en is een interactief museum waar je van alles kunt leren over het leven en het werk van Jeroen Bosch.  Er zijn replica's te zien van zijn werken en er worden ook uiteenlopende exposities georganiseerd.  Het uitzicht vanaf de kerktoren is heel bijzonder: Vanaf deze plek is ook de Sint Jan's kathedraal van een uitzonderlijke zijde te bekijken.  
Adres: Jeroen Boschplein 2 | 5211 ML Den Bosch | T 073 612 68 90

Openingstijden: Van 1 november t/m 31 maart (*januari uitgezonderd) : Dinsdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Van 1 april t/m 31 oktober : Dinsdag tot en met vrijdag geopend van 11.00 tot 17.30 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.30 uur


De Uilenburg

Dit is één van de charmantste en oudste wijken in het historische centrum van Den Bosch. De wijk was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw nogal verloederd. Tegenwoordig vind je er veel sfeervolle restaurants en cafés in mooie monumentale panden met héle uitnodigende terrasjes.
Een perfecte wijk om neer te ploffen na een dagje shoppen of gewoon om doorheen te slenteren en mensen te kijken.
Elk seizoen is het op en top gezelligheid in deze wijk en worden er door de horeca-ondernemers diverse kleine evenementen georganiseerd zoals Gezellige Zaken; een proeverij van lekkers uit de straat.

In de wijk vind je ook een paar markante logeeradressen, waaronder B&B die zich bevindt in het huis van de voormalige Bossche scherprechter.  Meer info: www.vvvdenbosch.nl  


De Binnendieze

Van dit charmante zij-riviertje van de Dommel lopen de vertakkingen dwars door de historische binnenstad.  De Kring Vrienden organiseert een aantal mooie rondvaarten over deze markante stroom. Het is erg bijzonder om te zien hoe de stad eruit ziet vanaf de Binnendieze. Misschien lijkt zo'n  boottochtje in eerste instantie wat ouwbollig of saai; integendeel. De Binnendieze is een 'must-see', en de parel van de stad.  
In het verleden zijn er plannen geweest om de Binnendieze te dempen. Gelukkig is dit niet gebeurd! Wat had de stad er dan anders uitgezien...
Een tochtje op de Binnendieze is trouwens ook met wat minder mooi weer heel  sfeervol (maar wel even goed warm aankleden).  Er wordt gevaren vanaf april tot en met oktober.
Meer info over rondvaarten e.d.
www.kringvrienden.nl 


Het Paleiskwartier

Het paleiskwartier is een moderne, bijzonder vormgegeven, wijk net naast het centrum. (aan andere kant van het Centraal Station). In de wijk zijn naast woningen, prachtige kantoorcomplexen en horecagelegenheden te vinden.  Het Paleiskwartier is gekenmerkt door een opvallende architectuur en inrichting: Gebouwen bevinden zich tussen vele waterpartijen en parken . De wijk is een enorm contrast met de historische binnenstad en de meeste toeristen zullen het bestaan ervan niet eens weten. Maar het is de moeite waard er eens doorheen te wandelen. De schakeringen van het licht op de gebouwen zorgen ervoor dat het aanzicht steeds verandert.  De markante Armada appartementen zijn inmiddels wereldberoemd door hun opvallende vormgeving. 

Onlangs is de Paleisbrug geopend:  Deze brug an sich is een bezienswaardigheid. Benthem Crouwel Architekten heeft deze brug ontworpen en het park op de brug is ontworpen in samenwerking met Piet Oudolf een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect.  De Paleisbrug  betekent een enorme boost voor de Bossche binnenstad en het Paleiskwartier. 

Op basis van ontwerp, adembenemend uitzicht ('s-avonds wordt de brug zelfs sprookjesachtig verlicht) maar vooral dankzij de functie als verbindingsader tussen het oude en het nieuwe stadscentrum.  Meer info:  www.paleiskwartier.nl


Het Bastionder

Het markante Bastionder is een ondergronds informatiecentrum gesitueerd in het Bastion Oranje, dat in 1634 als onderdeel van de Bossche vestingwerken werd gebouwd. In het informatiecentrum wordt het verhaal verteld over de krijgsgeschiedenis van ‘s-Hertogenbosch en het landschap van het Groene Woud. Bovenop Bastion Oranje is een park aangelegd met eeuwenoude bomen en een schitterend uitzicht op Het Bossche Broek. Een superlocatie voor een picknick tijdens zonsondergang.. 

Adres: Zuidwal 58 | 5211 JK Den Bosch | T 073 612 71 70 (VVV ) Openingstijden: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag

van 12.00 tot 16.00 uur 


Het Bolwerk Sint Jan

Ter hoogte van de Sint Jansstraat bevond zich in de stadsmuur de 14e eeuwse Koepoort, de uitvalspoort van de stad richting Vlijmen. Omdat een poort een kwetsbaar punt was in de verdediging van de stad werd in 1528 het Bolwerk Sint-Jan aangelegd: Een driehoekig verdedigingswerk met aan de kopse kant een nieuwe stadspoort: de Sint Janspoort. Op de plek van de oude, middeleeuwse stadspoort is de afgelopen jaren hard gebouwd aan  informatiecentrum Bolwerk Sint-Jan. Dit centrum is ontstaan door reconstructie van het bolwerk op de restanten van oude muurdelen ; een heel bijzonder en intensief project. Maar wat is het mooi geworden! De gemeente heeft de oude stadsentree van ’s-Hertogenbosch opnieuw beleefbaar gemaakt.  Het Bolwerk Sint-Jan  bevindt zich aan de St. Jansstraat en is geopend voor publiek.  Ook is er in het Bolwerk een prachtige brasserie geopend waarin je kunt genieten van de befaamde Bossche bol en allerlei lekkere streekgerechten.   Bron: www.s-hertogenbosch.nl


De Stadswalzône 

11 september 2015 is het Stadswalzône - gebied aan de Hekellaan opgeleverd na een omstreden verbouwing van enkele jaren.
Naast de enorme, hypermoderne parkeergarage St -Jan is  hier een werkelijk prachtig park aangelegd dat de vesting eer aandoet. Er is een route te wandelen die  schuin  door de vernieuwde Casinotuin loopt. Je wandelt onder een Parkbrug door in het  verlengde van de Hekellaan , via een opening in de stadsmuur, over een looppad vlak boven het water van de stadsgracht, naar het hoofdtrappenhuis van de garage aan de Limietlaan. En als je de route vervolgt kom je in het Zuiderpark.  Het is misschien niet  het eerste dat je zou doen in  Den Bosch maar de Stadswalzône is werkelijk de moeite waard om te bezoeken.  Oud en modern zijn er verenigd op een zeer respectvolle en smaakvolle manier.  De restauratie van de vestingwerken verbindt het geheel. Ter plaatse van de nieuwe doorgang door de stadsmuur is de gelaagde opbouw van de oude vestingmuur zichtbaar. De toren voor de Judasbrug vormt een markant punt . 

Parkeergarage Sint.-Jan ontving de de ESPA (European Standard Parking Award) onderscheiding. Het betreft een  onderscheiding die namens de EPA (European Parking Association) wordt uitgereikt. Het is dé onderscheiding voor parkeergarages met een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Het is de eerste parkeergarage in Nederland die een bijzonder kwaliteitslabel heeft ontvangen.

Adres: Hekellaan 25 | 5211 LZ Den Bosch | T 073 615 30 40