Welkom! » Tips

 'De industriële natuur van Kranen & Gille'  in Het Noord-Brabants Museum 

WANNEER:  11 februari tot en met 14 mei 2017 I  WAAR: Verwersstraat 41,  5211 HT Den Bosch 
T 073 687 7877.

Deze bijzondere tentoonstelling  laat topstukken zien van  van het jonge Bossche ontwerpersduo Jos Kranen en Johannes Gille. Deze ontwerpers laten zich inspireren door de natuur én oude industriële elementen en deze spannende fascinatie vormt de basis voor hun ontwerpen. In het het museum is een compilatie te zien van hun meest markante stukken en dat maakt de tentoonstelling tot een absolute must-see voor liefhebbers van kunst & design.  De heren zijn inmiddels internationaal bekende designers en zitten dit jaar  10 jaar in het vak. Ter ere van dat jubileum  staat er nu ook een uitgebreid artikel in het blad Elle Decoration over de mannen en  hun werk .  Kranen en Gille hebben  hiermee  Den Bosch definitief op de kaart gezet op het gebied van internationaal  topdesign . En als klap op de vuurpijl lieten de mannen, vanwege hun grote liefde voor carnaval, een speciaal carnavalsembleem ontwerpen in samenwerking met de ontwerpers van Studio Boot. Dit embleem heeft een (zeer) beperkte oplage en is verkrijgbaar in de museumshop. 


Bijzondere wandelingen in en om de stad

WANNEER: Heel het jaar door I  WAAR: Door de meest bijzondere delen van de stad.

Den Bosch biedt cultuur, natuur en gezelligheid....maar dat wisten we al. Wil je een keer  specifieke plekken van de stad verkennen, dan kan dat via  De Paadjesmakers.  Dit zijn drie enthousiaste wandelaars tevens illustrator, journalist en grafisch ontwerper, die  tot het idee kwamen om samen wandelroutes uit te brengen in en om ’s-Hertogenbosch. Hun doel is om ‘onze’ stad en de nabijgelegen gebieden op deze manier onder de aandacht te brengen want er valt zoveel te zien en te ontdekken. 
De Paadjesmakers bieden een aantal uitgebreide  en informatieve stadsgidsen aan die je moeiteloos door hele uiteenlopende delen van de stad leiden.  Zo waan je je met de gids 'In de voetsporen van Jeroen Bosch' in het leven van deze wereldberoemde Bosschenaar. Tijdens deze met zorg uitgezette route kom je langs plekken waar de schilder zich ook begaf.  Daarnaast geeft de gids je meteen details over de gebouwen waar de schilder veel kwam, zijn de bezigheden daar,  en krijg je aardig wat  info over de geschiedenis van de stad in het algemeen.
Maar De Paadjesmakers hebben niet alleen wandelgidsen gemaakt voor de binnenstad.  Je kunt ook kiezen voor een wandeling door het buitengebied Het Bossche Broek of De Moerputten.  Of misschien vind je het juist  interessant de wandeling te doen langs de Route van de Plechtige Omgang, 'De Beeweg' genaamd.  Deze laatste leid je langs  10 Mariabeelden, geplaatst door de Vereniging Stille Omgang ’s-Hertogenbosch (opgericht in 1982).  Er zijn momenteel totaal 5 verschillende wandelgidsen verkrijgbaar bij o.a. VVV Den Bosch (Markt), Boekhandel Heinen (Kerkstraat), Het Noordbrabants Museum (Verwerstraat) of via de webshop. Check www.depaadjesmakers.nl voor alle verkoopadressen + online bestellingen.

 


Proef de sfeer van Bosch in het Jheronimus Bosch Art Center 

WANNEER: Het hele jaar door I  WAAR: Jeroen Boschplein 2, 5211 ML Den Bosch  I  T  073 612 68 90

Voor wie al een tipje van de sluier wil van het Jheroniums Bosch 500 jaar, is een bezoek aan het Jheronimus  Bosch Art Center een echte aanrader.  Maak er alvast kennis met het werk en het leven van deze Bossche burger en wereldberoemde kunstschilder. Een rondleiding langs een aantal replica's van zijn werk brengt je tot hoog in de toren waar je een fantastisch uitzicht op de Bossche binnenstad hebt.  Ook het interieur van het museum,  de Sint Jacobskerk, is al de moeite waard om te bekijken en te ervaren. Ook tijdens het JB 500 jaar is er veel te doen in het Jheronimus Bosch Art Center. Dus houdt de agenda in de gaten. 

Kaarten voor de tentoonstelling 'Visioenen van een genie'   in het Noord Brabants Museum waar een selectie originele werken van Jheronimus Bosch te zien zal zijn, zijn al via internet te bestellen via deze link


De KONING van de Binnendieze vertrekt, voorgoed....

WANNEER : Donderdag 19 november 2015  WAAR: Gemeente Den Bosch
Deze bijzondere en markante man, Leo Valentijn, ook wel  'd'n Plons'  genoemd, was jarenlang verantwoordelijk voor het onderhoud van onze mooie Binnendieze. Op 19 november neemt hij na maarliefst 40 jaar afscheid van 'zijn' geliefde Binnendieze om te genieten van zijn welverdiend pensioen. Portret in het Brabants Dagblad van een bijzonder mens die erg veel heeft betekend voor onze mooie stad en in 40 jaar Binnendieze onvoorstelbaar veel heeft gezien en meegemaakt. Misschien moet hij er  een boek over schrijven zodat wij nog járenlang  kunnen genieten van zijn belevingen?    Link naar  artikel  Brabants Dagblad 

Foto: Eigendom van Leo Valentijn